Autoverzekering

Een autoverzekering is in Nederland verplicht, ook al rijdt u nooit in uw auto. Het minimale vereiste is dat uw auto WA verzekerd is. Maar buiten deze WA dekking zijn er tal van mogelijkheden om uw auto te verzekeren. Hieronder zullen wij er een paar op een rij zetten.

De WA autoverzekering

Een WA autoverzekering dekt ten minste de schade die door de schuld van de verzekerde is toegebracht aan een ander. Simpel gezegd, hij vergoed de schade aan de auto waar u door uw schuld tegen aan bent gereden, terwijl u ondertussen niet verzekerd bent voor de schade aan uw eigen auto. Is de schade aan uw eigen auto niet uw schuld, dan kunt u aanspraak maken op de WA verzekering van de tegenpartij.

Beperkt Casco verzekering

Bij een beperkt casco autoverzekering bent u nog steeds niet verzekerd voor schade aan uw eigen auto bij een ongeluk door uw schuld, maar wel voor schade anders door deelname aan het verkeer. U moet hierbij denken aan schade door storm of bijvoorbeeld diefstal. Schade aan uw auto die niet is ontstaan door er mee te rijden. De beperkt casco verzekering dekt natuurlijk ook de schade die u toebrengt aan een ander, het is dus eigenlijk een toevoeging op de WA autoverzekering.

Volledig Casco verzekering

De volledig Casco verzekering wordt ook wel een all risk autoverzekering genoemd. Hierbij bent u buiten de al genoemde verzekeringen ook gedekt voor schade die door u eigen toedoen aan de auto is veroorzaakt. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor de meeste mensen, voor alles verzekerd zijn, maar helaas is de prijs van de all risk verzekering hier vaak ook naar.

Kosten autoverzekering

Is voor iedereen en elke auto de prijs van de autoverzekering nu even hoog? Het antwoord hierop is nee. De kosten van de verzekering hangt samen van verschillende factoren die logischerwijs de hoogte van de mogelijke schade kunnen beïnvloeden. Denk hier bij aan het gewicht van de auto, de nieuwprijs van de auto maar ook de leeftijd en de woonplaats van de bestuurder. Zo kan voor de één een autoverzekering bij Univé heel goedkoop zijn, waar de ander veel goedkoper uit is bij een autoverzekering van Centraal beheer.